Home » » Selamatkan Lembah Bujang

Selamatkan Lembah Bujang

Written By Unknown on Wednesday, December 4 | 12:43 AMKUALA LUMPUR: Pihak berkuasa digesa untuk mengambil tindakan segera untuk melindungi runtuhan kuil purba di Lembah Bujang dan mengambil tindakan punitif untuk mengelakkannya daripada terus dimusnahkan.

"Melainkan terdapat pengurusan dan rejim perlindungan yang ketat ditambah pula dengan tindakan pantas dan punitif yang dilaksanakan oleh penjaga  rasmi warisan negara kita, pemusnahan warisan negara kita akan diteruskan dan kita hanya akan dapat melihat sahaja tanpa membuat apa-apa," kata Badan Warisan Malaysia hari ini.


Bercakap kepada Astro AWANI, Pengarah Eksekutif Badan Warisan Malaysia Elizabeth Cardosa menyatakan kebimbangan mengenai 'perobohan sengaja' terhadap sisa-sisa kuil purba abad ke-8 itu.

"Badan Warisan menggesa Jabatan Warisan Negara dan kerajaan negeri Kedah untuk meletakkan segala langkah untuk menghentikan kemusnahan tapak arkeologi purba dan  memberikan aset yang begitu bernilai dengan segala perlindungan yang diperlukan, " kata Cardosa.


Cardosa berkata NGO beliau percaya bahawa tapak arkeologi ini mempunyai potensi besar untuk disumbangkan kepada sejarah dan budaya dunia.

"Langkah-langkah perlu diambil dengan segera dan dimasukkan dalam Senarai Tentatif sebagai Tapak Warisan Dunia sebelum monumen lain dimusnahkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab."

Cardosa berkata ia membimbangkan apabila hanya beberapa monumen sahaja di kawasan Sungai Batu di Lembah Bujang diwartakan di bawah Akta Warisan Kebangsaan pada tahun 2012.

Tapak lain tidak mempunyai sebarang perlindungan undang-undang.

Sementara itu, Angela Hijjas daripada Rimbun Dahan berkata arahan berhenti kerja perlu dikeluarkan serta merta dan kontraktor "harus dilarang daripada kawasan ini" dan "didakwa" selepas siasatan dilakukan.


"Ini adalah vandalisme tahap tertinggi. Malangnya kebanyakan orang ramai di Malaysia, dan juga dasar kebudayaan kerajaan, agak jahil tentang tapak ini dan kepentingannya. Ia diabaikan dan kini ia sedang dirosakkan, "katanya.

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir mengarahkan syarikat pemaju yang didakwa merobohkan sebahagian daripada tapak arkeologi Lembah Bujang supaya menghentikan serta merta projek perumahan di kawasan berkenaan.

Beliau juga mengarahkan satu siasatan terperinci dibuat bagi mengenal pasti sejauh mana kerosakan yang didakwa telah dilakukan oleh pemaju tersebut ke atas tapak sejarah itu.


Arahan itu dimaklumkan melalui Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya Kerajaan Negeri Kedah, Datuk Tajuk Urus Mat Zain.

"Saya dimaklumkan (projek itu) memang pun sudah dihentikan buat seketika, bukan notis tetapi secara lisan supaya mereka hentikan dan nampaknya mereka beri kerjasama yang baik," katanya kepada pemberita.

Menurut Mukhriz, pihaknya juga akan mengadakan pertemuan dengan pihak pemaju projek perumahan itu secepat mungkin bagi mengetahui apa yang berlaku.

Beliau juga memaklumkan Kerajaan Negeri Kedah masih menunggu laporan penuh berhubung dakwaan perobohan tapak arkeologi kurun ke-8 yang terletak dalam daerah Merbok itu.

Jelas Mukhriz, beliau akan mengulas lebih lanjut mengenai apa yang berlaku selepas mendapat laporan penuh berkenaan.

Bagaimanapun Mukhriz menegaskan kerajaan negeri memandang serius kejadian itu biarpun setakat ini pihaknya mengambil maklum ada beberapa versi laporan media mengani apa yang terjadi.

Pada 30 November, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II Prof Dr P. Ramasamy dilaporkan berkata bahawa runtuhan tapak arkeologi telah dirobohkan oleh pemaju tanah.

Tapak ini dikatakan berusia 1,200 tahun dan Badan Warisan Malaysia mahu menyenaraikan tempat sejarah ini sebagai tapak warisan dunia UNESCO.

Badan Warisan Malaysia menggesa pihak berkuasa untuk mengambil tindakan segera untuk melindungi runtuhan kuil purba di Lembah Bujang

"Melainkan terdapat pengurusan dan rejim perlindungan yang ketat ditambah pula dengan tindakan pantas dan punitif yang dilaksanakan oleh penjaga  rasmi warisan negara kita, pemusnahan warisan negara kita akan diteruskan dan kita hanya akan dapat melihat sahaja tanpa membuat apa-apa," Pengarah Eksekutif Badan Warisan Malaysia Elizabeth Cardosa berkata.

*Kalau dalam SPM, matapelajaran Sejarah wajib lulus ... - admin

2 comments:

Iklan

Promo