Home » » Sultan Melaka Ditahan

Sultan Melaka Ditahan

Written By Unknown on Tuesday, January 14 | 7:43 PM


KUALA LUMPUR: Individu yang mendakwa dirinya sebagai ‘Sultan Melaka’, Raja Nor Jan Shah Raja Tuah ditahan polis pada pagi tadi bagi membantu siasatan mengikut Akta Hasutan.

Menurut polis,  penahanan Nor Jan adalah berhubung dakwaan mengadakan beberapa majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.

Dia ditahan pada jam 10.50 pagi ketika dalam perjalanan ke Pulau Besar, bagi menghadiri majlis kesyukuran kewujudan kembali Kesultanan Melayu Melaka.

Timbalan Ketua Polis Melaka, Datuk Shah Ghazali Khan Shah ketika dihubungi menjelaskan bahawa penahanan tersebut dibuat setelah menerima laporan polis dari pelbagai pihak mengenai penganjuran beberapa majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.

“Kami menerima tidak kurang dari 10 laporan dari pertubuhan, NGO (badan bukan kerajaan) yang risau dengan penganjuran majlis dan jemputan yang menghadiri majlis tersebut,” katanya.


Terdapat kira-kira 50 pengikut Raja Noor Jan Shah yang dalam perjalanan menghadiri majlis kesyukuran tersebut namun tiada tangkapan dilakukan keatas mereka.

“Namun ini tidak mereka tidak akan ditahan. Kita akan pantau tindak-tanduk mereka,” katanya lagi.

Sebelum ini, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata kerajaan Melaka hanya akan mengiktiraf pingat, bintang dan darjah kebesaran yang diberikan oleh Yang DiPertua Negeri Melaka iaitu, Tun Mohd Khalil Yaakob dan menolak sama sekali segala tuntutan Raja Noor Jan Shah untuk diiktiraf sebagai ‘Sultan Melaka’ yang sah.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mempertahankan penahanan Raja Noor Jan Shah Raja Tuah yang mendakwa dirinya 'Sultan Melaka' oleh polis.

Dalam satu kenyataan pada Selasa, Zahid berkata tindakan tersebut adalah berdasarkan undang-undang negeri dan Perlembagaan Persekutuan.


Menurut beliau, berdasarkan Sejarah Melayu dan bahan kajian seperti Hikayat Hang Tuah, Sultan Melaka yang terakhir ialah Sultan Mahmud Shah (1488-1511) dan selepas itu tiada lagi sultan di negeri itu.

Selain itu, beliau berkata apabila penubuhan Negeri-Negeri Selat yang terdiri daripada,

Katanya dari segi Perlembangaan Negeri dan Perlembangaan Persekutuan, tidak ada mana-mana individu yang boleh mendakwa atau menuntut takhta kesultananan di Melaka, Pulau Pinang dan Singapura semenjak penubuhan Negeri-negeri Selat.

"Dalam hal ini, polis mengambil tindakan adalah berdasarkan pada perundangan yang ada pada kerajaan negeri, Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri dan juga Perlembangaan Persekutuan.

"Saya harap mana-mana individu dan kumpulan yang mahu menuntut takhta Melaka harus melupakan hasrat itu. Lihat fakta, sejarah dan perundangan," katanya kepada pemberita dalam satu sidang media hari ini.

Tambah Zahid, perkata tersebut harus diakui sebagai hakikat serta kenyataan.

Sumber: Media 

2 comments:

Iklan

Promo